Щастливи сме да съобщим, че недооцененият по времето си роман „Калуня-каля“ на Георги Божинов, преоткрит наскоро от Деян Енев и предизвикал истински възторг сред читателите, вече се предлага на нашия сайт в аудио формат.

Специално за Audioknigi.bg творбата чете актьорът Звезделин Минков, който майсторски пресъздава атмосферата в нея и прави слушането истинско удоволствие.

„Калуня-каля“ се появява на бял свят през далечната 1988 г., въпреки че е преоткрит отново и спасен от забрава едва наскоро – от писателя Деян Енев, който съвсем случайно попада на книгата. Творбата остава напълно незабелязана по времето си, тъй като авторът Георги Божинов, български журналист, предизвиква гнева на конюнктурата с документалните си статии относно лагерите на Сталин. Той предава спомените на петима оцелели българи от съветския ГУЛАГ. Георги Божинов, наред с други, също е уволнен и, останал без препитание, започва да пише „Калуня-каля“, който завършва през 1980 г.

Вече в наше време след новото си издание книгата веднага единодушно е посочена за забравен шедьовър за Априлското въстание, започват сравнения с „Железният светилник“ на Димитър Талев и други класически творби – търси се достойното място на този незаслужено непознат и недооценен роман в родната ни литература. Авторът му Георги Божинов излиза от забрава и към личността му се поражда нов интерес, като така на още един талантлив български писател е отредено подобаващо място в културната ни памет. Новото издание на „Калуня-каля“ от 2014 г. връща Георги Божинов в българската литература и увеличава броя на най-добрите й образци с още един. Не се забавят и наградите – същата година романът е удостоен с наградата на Асоциация „Българска книга” „Златен лъв” в категорията „За издателски проект с най-голяма обществена значимост и с широк медиен интерес”а на Георги Божинов е присъдена посмъртно почетната награда от името на „Хеликон“.

D_Enev1-645x446

Писателят Деян Енев, случайно открил романа в кашон със стари книги през 2014г.

Романът е изграден в две части и се концентрира върху смутното време в Родопския край преди, по време и след Априлското въстание. Един от най-интересните моменти е изборът на гледната точка в книгата. Необичайно писателско решение и същевременно едно от най-силните достойнства на творбата е перспективата в нея да е тази на българите-мохамедани.

„Калуня-каля“ на аудио книга можете да закупите единствено от нашия сайт, където можете да чуете и откъс.

Предлагаме ви да видите и видео интервю с дъщерята на Георги Божинов – Милка Рускова, в което тя разказва спомените си за периода около написването на романа, що за човек е бил баща й и какви са били трудностите в творческия му път.

Приятно слушане!

FacebookTwitterMore...