Приятели,

с радост ви информираме, че на сайта ни вече може да намерите втората част на тетралогията на Димитър Талев „Преспанските камбани“. Романът се предлага като аудио книга в mp3 формат и е прочетен от актьора Звезделин Минков. Откъс от книгата можете да чуете тук.

След като записахме най-известния роман от тетралогията „Железният светилник“, за нас е удоволствие да обявим и следващата част, прекрасния разказ на Талев за мястото на човека в потока на историята – „Преспанските камбани“.

Книгата излиза през 1954 година. Творбата не следва логиката на първата част, а се фокусира върху нови теми и проблеми, които вълнуват писателя.

„Преспанските камбани“ акцентира не толкова върху лично-семейното и персоналния поглед върху ритъма на историческите събития, както е в „Железният светилник“, а върху народа и неговото основополагащо значение за развитието на историята. Засегнати са темите за борбата, личното срещу общото, как човекът може да влияе на историята и как народните настроения и енергия влияят на него.

Романът е подходящ както за ученици, така и за всички любители на класическата българска литература.

FacebookTwitterMore...