Аудио книгите представляват записано в аудио формат литературно произведение или учебно съдържание. Те могат да бъдат от интерес за повече групи хора, отколкото можем да си представим – далеч не са подходящи само за любителите на художествената литература, но и за ученици, студенти, всички обучаващи се, незрящите, възрастни хора с нарушено зрение, деца.

Защо да слушаме аудио книги?

  • Аудио книгите могат да направят прочита на задължителни класически литературни произведения достъпен за учениците и да им помогнат в подготовката им по литература или в частност – в подготовката за матурата по БЕЛ (Audioknigi.bg предлага специален пакет в помощ на зрелостниците, в който могат да бъдат открити задължителните от конспекта автори).

 

  • Аудио книгите дават достъп до литературата и възможност за общуване с нея в моменти, когато това е трудно постижимо при други положения – най-просто казано когато извършваме други дейности.

 

Няма начин да хванем книгата в ръка докато шофираме, пътуваме в градския транспорт, работим, разхождаме се, спортуваме във фитнеса или в парка, извършваме ежедневните си домашни задължения като готвене, разтребване, чистене, занимания с децата, почиваме, пазаруваме и куп други неща.

Listening-to-Classical-Music-While-Working-Out

Аудио книгите ни дават свободата винаги да намерим време за хубава литература – а не само вечер, преди лягане, например.

  • Аудио книгите са преживяване, което можем да споделим с близките си

 

Случвало ли ви се е част или пасаж от някоя книга така да ви грабнат, че да искате да споделите мъдростта им с любими хора? Това не винаги е лесно – четенето е лично преживяване, което изисква особено психическо състояние и концентрация. Не е лесно двама души да са на една психологическа вълна, за да преживеят заедно по един и същ начин определена книга. Аудио книгите дават възможност за съпреживяване на литературата с хората около нас и са нещо чудесно, което можем да правим с близките си – сближават ни както хубав разговор, вечеря, театрална постановка или филм.

  • Аудио книгите могат да ни помогнат да възпитаме у децата си любов към книгите

 

За никого не е тайна, че децата днес не четат достатъчно и имат на разположение голям брой други забавления, които изместват четенето. Модерните технологии са навсякъде и ангажират почти цялото внимание на малчуганите.

take-the-tour_our-audiobooks

Аудио книгите са прекрасни, защото съчетават модерните технологии и „четенето“ – можете да ги пуснете на детето на таблета, смартфона, компютъра докато играе и така неусетно да го „приучите“ да слуша книги. Вниманието му бързо ще се задържи на интересна книга, особено когато тя е увлекателно и забавно прочетена.

  • Аудио книгите са начин да се върнем към литературата

 

Признайте си – имате ли усещане, че не четете достатъчно или поне не толкова, колкото ви се иска? Едва ли в днешния забързан свят някой може да се похвали, че намира достатъчно време за четене… това е навик, който се възпитава дълго, но бързо може да се загуби, особено когато съзнанието ни е натоварено с ежедневни задачи и битовизми. Аудио книгите са прекрасен начин да възродим поизгубената си любов към книгите и отново да ги направим част от живота си по достъпен и много приятен начин.

  • Аудио книгите ни позволяват да преоткрием любими произведения по нов начин

 

Актьорът не просто прочита една аудио книга – той по свои начин я интерпретира и донаписва. Не е случайно, че за прочита на аудио книги се избират именно актьори – те имат задачата освен да прочетат, и да „изиграят“ творбата.

free-audio

Добрият прочит може да ви помогне да откриете нови акценти и интерпретации на места, на които преди не сте успели да го направите. Познатите книги зазвучават по нов начин и дават нов вид преживяване – споделено с актьора и целия екип, който стои зад производството на аудио книгата.

  • Аудио книгите помагат да намалим времето, прекарано пред телевизора

 

Злоупотребявате ли с телевизията? Даже и да не е така, замислете се какво всъщност ви дават телевизионните програми. За съжаление, доста малко. Това се отнася с особена сила за децата, които понякога са като залепени за телевизора и поглъщат всичко от него. А, както добре знаем, то рядко е възпитателно и често представя изкривени ценности и фалш.

Заменете част от времето, което прекарвате пред телевизора със семейството си, със слушане на аудио книги. Ще се учудите колко забавно и отпускащо може да бъде да прекарате вечерта всички заедно, слушайки интересна книга. Аудио книгата е като театрално представление или филм, но без картина – наистина увлекателно преживяване, което като бонус дава и свобода на въображението и интерпретацията. Ще се учудите колко бързо ще забравите за телевизора.

FacebookTwitterMore...