Приятели,

представяме ви най-новото на сайта ни – това са аудио книгите „Караджата“ на Георги Божинов (12лв.), „Маминото детенце“ на Любен Каравелов (10лв.) и „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников (10лв.).

Те всички са прочетени от актьора Звезделин Минков и могат да бъдат закупени само от нашия сайт.

Както винаги, предоставяме и откъси от всяко едно произведение, които могат да бъдат чути свободно.

Караджата

„Караджата“ е завладяваща историческа повест, проследяваща съдбата на четата на Хаджи Димитър. Но в типичен за Георги Божинов стил, за основен свой персонаж авторът не избира първия войвода. В центъра на повествованието стои Стефан Караджа – търсещ проста смърт, а намерил безсмъртие.

В „Маминото детенце“ Любен Каравелов остро критикува чорбаджийското съсловие, което стои встрани от борбите на народа за свобода. Маминото детенце Никола и родителите му Нено и Неновица са се превърнали в нарицателни за духовна пустота, егоизъм, сбъркано възпитание.

„Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников е една от най-забавните и същевременно основополагащи за българската драматургия класически пиеси. Сатиричната комедия се състои от 5 действия и за пръв път е публикувана през 1871г. в Букурещ. В пиесата брилянтно са осмени привнесените от чужбина модни по онова време тенденции, за които българите още не са готови и не могат да възприемат по „европейски“ начин. Изумително е, че пиесата, писана толкова отдавна, звучи изключително актуално и „на място“ и днес.

Очаквайте съвсем скоро при нас още любими класически творби – „Хоро“ на Антон Страшимиров и „Дядовата Славчова унука“ на Тодор Влайков.

FacebookTwitterMore...