Провелият се наскоро фестивал на детската книга в Болоня постави сериозен акцент върху аудио книгите на специален семинар, наречен Listen Up! и включващ девет лектори, работещи в сферата на аудио книгите из Европа и Северна Америка. Невероятният ръст на продажбите на аудио книги специално в САЩ достига до 20-30% повишение годишно.

Мишел Коб, изпълнителен директор на Audio Publishers Association, отбелязва: „Има повече от 75, 000 нови заглавия годишно, което е наистина мотивиращ растеж“.

Мишел Коб предлага и поглед върху пазара на аудио книги извън Европа. Обединеното кралство е вторият най-голям пазар, с повишение от 18% през изминалата година. В Германия, Испания, Япония продажбите все още са сравнително слаби в сравнение с посочените примери. В тези страни дялът на предпочитащите CD формата все още е значителен.

В района на Скандинавието продажбите все още остават скромни. Все пак, водещата пазара на аудио книги компания Сторител се развива с много бързи темпове през последните години – показател за това е, че Сторител успява да купи две издателства.

„Плануваме да се разширим в пет нови страни тази година, започвайки от Турция“, казва Helena Gustafsson, СЕО на Сторител.

Лекторите на семинара в Болоня подчертават, че четенето на глас е ключът към това детето да развие грамотност. Слушането на аудио книга повишава разбирането с 76%, посочва изследване.

Коб обобщава със следното заключение: „Би било нереалистично да смятаме, че който и да е пазар може да продължи да расте с 20 и 30% на година. Но в момента популярността на аудио книгите е просто невероятна, и нека видим докъде още може да я развием.“

FacebookTwitterMore...