Приятели,

през новата 2017г. се навършват 154 години от рождението на ненадминатия Алеко Константинов.

Той е роден на 13 януари през 1863г. в град Свищов. Един от най-любимите писатели на България, Алеко учи при частните учители Емануил Васкидович и Янко Мустаков, в Свищовското училище и в Априловската гимназия в Габрово. По време на Руско-турската освободителна война е писар в канцеларията на свищовския губернатор Марко Балабанов. Завършва средно образование в град Николаев, Русия и право в Новорусийския университет в Одеса (1885).

5778_big

Автор е на обичани и непреходни произведения като „До Чикаго и назад“, „Бай Ганьо“, множество фейлетони, между които „Разни хора, разни идеали“, разказа „Пази Боже, сляпо да прогледа“ и мн. др.

Любопитни факти за Алеко Константинов:

  • По негова инициатива се създава първото туристическо дружество в България (Алеко изкачва Черни връх 27 август 1895).
  • Алеко Константинов е убит при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев. Малко известен факт е, че Алеко умира не от самия изстрел, а от сърдечен удар, предизвикан от шока и уплаха.
  • Алеко е талантлив преводач – превежда произведения от Пушкин, Лермонтов, Некрасов, Молиер и др.
  • Освен връх Алеко в планината Рила и центъра Алеко на Витоша, на писателя е именуван още Нос Алеко на антарктическия остров Ливингстън.
  • В разговор с проф. Шишманов Алеко споделя някои интересни подробности за себе си – че любимата му миризма е миризмата на параходите и железниците, че най-щастливият момент в живота му е пътуването му в Америка и когато му хрумва идеята за „Бай Ганьо”, че любимото му време от деня е ранна утрин преди изгрев слънце.
  • Алеко не написва нищо за личния си живот и любовни трепети, но по разкази на негови приятели голямата му любов е братовчедка му Елена.

На нашия сайт ще откриете любими творби от писателя в аудио формат. Нека си спомним за Алеко и прекрасното му творчество.

FacebookTwitterMore...